کشور ما در ناحیه نیمه خشک از نظر بارندگی واقع شده است و حفاظت از منابع آّب یکی از اولویت های اساسی و مهم می باشد. کیفیت آب ارتباط مستقیمی با میزان بارش ها دارد . بر اساس آمارها میزان بارندگی سالانه در کشور ایران حدود 400میلیارد متر مکعب می باشد که 240میلیارد آن بخار شده و نزدیک به 60میلیارد آن به زمین فرو می رود.
کشور ما در ناحیه نیمه خشک از نظر بارندگی واقع شده است و حفاظت از منابع آّب یکی از اولویت های اساسی و مهم می باشد. کیفیت آب ارتباط مستقیمی با میزان بارش ها دارد . بر اساس آمارها میزان بارندگی سالانه در کشور ایران حدود 400میلیارد متر مکعب می باشد که 240میلیارد آن بخار شده و نزدیک به 60میلیارد آن به زمین فرو می رود. در نتیجه 80تا100میلیارد متر مکعب از بارندگی بصورت آبهای سطحی در مناطق مختلف کشور جاری می شود. از1648000کیلومتر مربع وسعت ایران، پس از کسر کردن میزان گستردگی کوهها ، تپه ماهورها ، باتلاق ها ، جنگل ها ، اراضی موات و بایر حدود 20میلیون هکتار زمین زراعی باقی می ماند.اگر به مساحت کشور ایران به دو صورت دو ناحیه شرقی و غربی توجه شود، درصد توزیع جمعیت ، آبهای سطحی ، آبهای زیر زمینی و مساحت بخش غربی کشور که شامل استانهای همچون خوزستان، بوشهر، لرستان و... خواهد بود بترتیب 30% ، 40% ، 40% ، 43% و 70% کل کشور خواهد بود.
درباره وضعیت بارندگی در ایران ، توجه به نکات زیر لازم است:
1- میانگین بارندگی سالانه کشور حدود ۲۵۰ میلیمتر است که این عدد کمتراز میانگین بارندگی آسیا و حدودیک سوم میانگین بارندگی سالانه جهان می باشد.
۲- وجود آب و هوای خشک و نیمه خشک در کشور و مشکلات ناشی از تغییرات آب و هوایی در طول سال و عبور کمربند بیابانی از کشور ایران.
۳- توزیع نامتعادل طبیعی مکانی و زمانی جریان آبهای سطحی و عمقی( آبهای زیر زمینی) در انطباق با نیازهای آبی.
۴- ریزش های جوی و آبهای سطحی کم، وضعیت نامشخص سطح آبهای زیر زمینی و محل آنها و عدم دسترسی آب دریا به منطقه استانهای مرکزی و کویری.
۵- عدم برنامه ریزی در احیاء و مصرف آب( اعم استفاده از آبهای زیر زمینی – آبرسانی به مناطق مختلف)
۶-تفاوت های اقلیمی و فرهنگی بیش از حد و شرایط توپوگرافی و جغرافیایی کاملا متفاوت در نقاط مختلف کشور
همچنین با توجه به خشکسالی های اخیر در ایران ، کیفیت منابع آب به شدت کاهش یافته است. خشکسالی پدیده ای خزنده است و به اشکال مختلفی انسان را متاثر می کند. بر اساس گزارش ها در سال ۱۳۸۰ حدود ۶/۲ میلیون هکتار زراعت آبی و ۴ میلیون هکتار زراعت دیم و ۱/۱ میلیون هکتار از باغات تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته اند. خسارت ناشی از خشکسالی بر باغات در این سال بالغ بر ۵۲۰ میلیون دلار بود.وزارت نیرو پیشبینی کرد که ۱۲۰ شهر و ۶۰۰۰ روستا در ایران در سال ۱۳۸۷ با مشکل کمبود آب بطور جدی مواجه خواهند شد(سایت برنا،1387).خشکسالی همچنین منجر به وارد آمدن آسیبهای جدی به محیط زیست ایران نیز شد( خبرگزاری میراث خبر،۲۵اردیبهشت۱۳۸۷).در حال حاضر وضعیت به مراتب بسیار نگران کننده تر از سال87است.